TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogi10 perinteistä ruokalajia, joita on maistettava Kiinassa

10 perinteistä ruokalajia, joita on maistettava Kiinassa

20.02.2019
Näytä kaikki

10 perinteistä ruokalajia

Kiina tunnetaan erittäin monipuolisesta ruokakulttuuristaan, johon kuuluvat monet klassiset ruokalajit, kuten Pekingin ankka ja dumplingit eli mykyt.

Kiinalainen keittiö on pullollaan mielenkiintoisia ja herkullisia, tuoreista raaka-aineista valmistettuja ruokalajeja, joissa usein käytetään erilaisia maukkaita marinadeja.

Olemme koonneet alle 10 perinteistä ruokalajia, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla Kiinan-matkan aikana.

Pekingin ankkaa (Běijīng kǎoyā – 北京烤鸭)

Pekingin ankkaa

Pekingin ankka on suosittu ruokalaji, joka on saanut Kiinassa lähes kansallissymbolin aseman. Ruokalajilla on pitkä historia, sillä jo Ming-dynastian aikaan 1400-luvulla Pekingin ankka oli yksi hovin ruokalistan vakioannoksista.

Ankka valmistetaan siten, että sen liha pysyy mehukkaana, mutta nahasta tulee herkullisen rapea.

Kun tilaat ankkaa kiinalaisessa ravintolassa, kokki voi tuoda paistetun kokonaisen ankan pöytään ja viipaloida sen sopiviksi annospaloiksi ruokavieraiden edessä. Ankanviipaleet tarjoillaan ohuiden pannukakkujen, tuoreen kurkun, kevätsipulin, salottisipulin, valkosipulidipin ja kastikkeen kera.

Hapanimeläporsas (táng cù lǐjǐ – 糖醋里脊)

Hapanimeläporsas

Wokattu, hapanimelässä kastikkeessa marinoitu possunliha on varmasti yksi suosituimmista kiinalaisista ruokalajeista Kiinan ulkopuolella. Sitä kannattaa kuitenkin ehdottomasti maistaa myös Kiinassa!

Ruokalaji on värikäs, ja sen happaman makea makuyhdistelmä on herkullinen. Se koostuu suikaleiksi leikatusta possunlihasta, joka paistetaan nopeasti pannulla ja käännellään sitten marinadissa.

Marinadissa käytetyt ainekset vaihtelevat paikasta toiseen, joten makuelämys on erilainen riippuen siitä, missä päin Kiinaa satut kulloinkin olemaan. Joillain alueilla marinadissa käytetään sokeria ja etikkaa, muualla taas suositaan – mielenkiintoista kyllä – ketsuppia, joka on oikeastaan länsimainen kastike.

Mapo tofu (má pó dòu fǔ – 麻婆豆腐)

Mapo tofu

Alun perin Kiinasta peräisin olevaa tofua on käytetty kiinalaisessa keittiössä jo yli 2000 vuoden ajan, ja se on vielä tänäkin päivänä yksi kiinalaisten suosituimmista raaka-aineista.

Mapo tofu on perinteinen ja herkullinen kiinalainen tofuruokalaji. Ruokalaji koostuu tofukuutioista, jotka tarjoillaan mausteisessa chilikastikkeessa.

Mapo tofu on sellaisenaan sopiva vaihtoehto kasvissyöjälle, mutta siitä voi tilata myös porsaan- tai naudanlihaa sisältävän version.

Grillivarras (chuàn – 串)

Grillivarras

Chuan on eräänlainen grillivarras tai kebab. Vartaisiin voidaan pujottaa erilaisia lihoja, mutta useimmiten chuaneissa käytetään lampaanlihaa.

Liha leikataan palasiksi, jotka marinoidaan ja pujotetaan bambusta valmistettuihin vartaisiin. Ennen paistamista vartaat maustetaan suolalla, kuivatulla chilillä ja kuminalla.

Chuaneja voi ostaa esimerkiksi katukeittiöistä ja iltatoreilta, joissa ne useimmiten valmistetaan grillaamalla.

Mykyt eli dumplingit (jiǎo zi – 饺子)

Mykyt eli dumplingit

Mykyt eli dumplingit ovat pieniä taikinanyyttejä, jotka on kääritty liha- tai vihannestäytteen ympärille ja paistettu, keitetty tai höyrytetty.

Useimmiten Kiinassa tarjolla olevat dumplingit sisältävät kiinankaalia, kevätsipulia ja katkarapuja tai porsaanlihaa. Mykyihin on kuitenkin saatavilla valtava valikoima erilaisia täytteitä, joissa käytetään sekä kasviksia että lihaa.

Dumplingit kuuluvat erityisesti uudenvuoden juhlallisuuksiin. Joskus yhteen mykyyn piilotetaan kolikko, jonka uskotaan tuovan löytäjälleen onnea tulevana vuonna.

Hot pot (huǒguō -火锅)

hot pot

Hot pot on kiinalainen versio fonduesta, jossa ruoka valmistetaan itse pöydässä.

Tarjoilija tuo pöytään padallisen kiehuvaa lihalientä (eri paikoissa eri makuista ja vahvuista), ja ruokailijat tilaavat oheen haluamiaan kasviksia ja lihanpaloja, jotka he keittävät liemessä oman makunsa mukaan. Kypsät ainekset dipataan herkulliseen maapähkinävoikastikkeeseen.

Hot pot sopii erinomaisesti seurueen yhteiseksi ohjelmanumeroksi, sillä ateriointi sujuu verkkaiseen tahtiin hyvässä yhteishengessä. Aikaa jää reippaasti perheen ja ystävien kanssa jutusteluun samalla, kun nautitte hyvästä ruoasta ja jännittävästä gastronomisesta elämyksestä.

Kanaa Kung Pao (gōngbǎo jīdīng – 宫保鸡丁)

Kanaa Kung Pao

Yksi Kiinan suosituimmista ruokalajeista on kanaa Kung Paon tapaan. Ruokalaji koostuu kanansuikaleista, jotka maustetaan kuivatulla chilillä, kevätsipulilla, valkosipulilla, inkiväärillä ja sichuaninpippurilla. Lisäksi annokseen kuuluvat tuoreet kasvikset ja paahdetut maapähkinät.

Vaikka ruoassa käytetäänkin chiliä, se on yksi kiinalaisen keittiön miedoimmista. Kung Paon kana valmistetaan kuitenkin hieman eri tavalla eri puolilla maata, joten joissain osissa maata mausteita voidaan käyttää vapaammalla kädellä.

Ruokalaji on alun perin kotoisin Sichuanin maakunnasta.

Bubble tea (bōbà nǎichá – 波霸奶茶)

Bubble tea

Jos kaipaat virkistävää juomaa kierrellessäsi Kiinan kiehtovien kaupunkien kaduilla, bubble tea on erinomainen vaihtoehto.

Bubble tea eli boba tea eli pallerotee on ainutlaatuinen teejuoma, josta tuli 1980-luvulla erityisen suosittu Aasiassa.

Juoman pohjana on musta tai vihreä tee, esimerkiksi matcha. Teehen sekoitetaan maitoa ja hedelmämehua, joka antaa juomalle sen raikkaan hedelmäisen maun.

Lopuksi lisätään maniokista valmistettuja palleroita, joiden koostumus on hyytelömäinen. Nämä maniokkipallerot ovat bubble tean ”bubblet” eli pallot, ja niitä on tavallisesti lasissa kohtuullisen suuri määrä. Siksi tee muistuttaakin enemmän välipalaa kuin juomaa.

Bubble tea voidaan tarjoilla jääkylmänä tai kuumana, ja se juodaan leveällä pillillä, josta maniokkipallerot mahtuvat läpi.

Musliminuudelit (lāmiàn 拉面)

Musliminuudelit

Kiinassa elää noin 23 miljoonaa muslimia, joilla on ollut merkittävä vaikutus kiinalaiseen ruokakulttuuriin. Käsintehdyt musliminuudelit ovat vain yksi esimerkki muslimien Kiinaan tuomista ruokalajeista.

Paksut ja hieman sitkeät musliminuudelit venytetään muotoonsa käsin. Nuudeleita saa ravintoloista varsin edulliseen hintaan. Ne kuuluvat osana moneen ruokalajiin, ja niitä tarjoillaan esimerkiksi erilaisten lihojen tai kananmunan lisukkeena.

Paistettua kananmunaa ja tomaattia (xī hóng shì chǎo dàn – 西红柿炒鸡蛋)

Paistettua kananmunaa ja tomaattia

Tämä lakto-ovo-vegetaristeille sopiva ruokalaji on yksinkertainen mutta maukas; nimensä mukaisesti se koostuu kananmunasta ja tomaateista. Ja vaikka raaka-aineet kuulostavat yksinkertaisilta, niiden yhdistelmä maistuu Kiinassa aivan erilaiselta kotikeittiössä valmistettuun versioon verrattuna.

Kananmunat paistetaan usein kokkeliksi, ja myös pilkotut tomaatit paistetaan pannulla.

Valmis ruokalaji tarjoillaan etikan ja kevätsipulin kera, mutta voit tilata lisukkeeksi myös nuudeleita tai riisiä.

Haluatko maistella kiinalaiseen keittiön antimia?

Kiinalaisen keittiön antimiin kuulu lukemattomia gastronomisia elämyksiä ja autenttisia ruokalajeja, joiden historia ulottuu satojen vuosien taakse.

Miltä kuulostaisi annos mykyjä kiinalaisesta katukeittiöstä tai kokonaisella Pekingin ankalla herkuttelu pekingiläisessä ravintolassa? Tutustu Kiinan-matkoihimme ja inspiroidu suunnittelemaan kulinaristin unelmaloma yhdessä maailman suurimmista maista.

Hyvää ruokahalua!

TourCompass – Turistista matkalaiseksi