• Tyytyväisiä asiakkaita vuodesta 2006
 • Omistautuneet matka-asiantuntijat
 • Testatut laatumatkat
 • Huolellisesti valitut paikalliset oppaat
 • Hintatakuu
 • 24/7 apu
 • Matkatakuurahaston jäsen

Käytännön tietoa Sri Lankasta

Käytännön tietoa Sri Lankasta

Käytännön tietoa Sri Lankasta

1. Sri Lankan ilmasto

Sri Lankassa vallitsee trooppinen ilmasto, jossa kuiva kausi ja sadekausi vaihtelevat sen mukaan, ollaanko saaren länsi-/lounaispuolella vai pohjois-/itäpuolella. Rannikkoseuduilla lämpötilat pysyttelevät 25 ja 35 asteen välillä ympäri vuoden, kun taas ylänköalueilla ja vuoristoissa on viileämpää, 15-20 astetta. Erityisesti iltaisin ja öisin saatat tarvita lämmintä päällepantavaa. Myös varhaisilla aamusafareilla voi olla hyvä pukeutua lämpimästi.

Useamman päivän jatkuvat sateet ovat Sri Lankassa hyvin epätavallisia myös sadekauden aikana. Toisaalta saarella voi esiintyä rankkojakin sadekuuroja ympäri vuoden, joiden jälkeen sää on tavallisesti erityisen miellyttävä: ilma tuntuu puhdistuneen ja kirkastuneen.

Sri Lankan länsi- ja kaakkoisosat:
Sri Lankan lounaisosissa kuiva kausi alkaa joulukuussa ja jatkuu huhtikuuhun, jonka jälkeen kaakkoismonsuuni Yala puhaltaa toukokuusta elokuuhun tuoden sadekauden tullessaan.

Tällä alueella sijaitsevia kyliä/kaupunkeja: Hikkaduwa, Mirissa, Galle, Yala ja Kataragama etelässä ja lounaassa sekä Negombo ja Colombo länsirannikolla.

Sri Lankan pohjois- ja itäosat:
Koillismonsuuni Maha tuo sadekauden Sri Lankan pohjois- ja itäosiin lokakuussa ja puhaltaa aina tammikuuhun asti. Kuiva kausi kestää puolestaan toukokuusta syyskuuhun. Tästä huolimatta saaren pohjoiset ja itäiset osat ovat verrattain kuivia, ja vuosittainen sademäärä on vain noin 1000 mm.

Tällä alueella sijaitsevia kyliä/kaupunkeja: Jaffna ja Passikudah pohjoisessa ja itärannikolla.

Sri Lankan ylängöt ja vuoristot:
Ylänköalueilla lämpötilat ovat miellyttävimmillään tammikuusta toukokuuhun, kun taas sadetta saadaan eniten huhtikuusta tammikuuhun. Lokakuu on kaikkein sateisin kuukausi, joten matkustamisen kannalta se ei ole paras mahdollinen valinta – paitsi jos pidät sateesta!

Tällä alueella sijaitsevia kyliä/kaupunkeja: Nuwara Eliya, Ella, Haputale, Kandy, Sigiriya ja Anuradhapura.

2. Matkustustavat

Matka järjestetään kansainväliseisä enint. 14 hengen ryhmissä vain Aasiamatkat-matkatoimistoperheen omien asiakkaiden kanssa. Kaikilla mainituilla retkillä sekä kuljetuksissa on englanninkielinen opas.

3. Milloin kannattaa matkustaa Sri Lankaan?

Sri Lankaan voi matkustaa ympäri vuoden. Huhtikuun ja syyskuun välinen aika sopii parhaiten rantalomailuun itärannikon Passikudahissa. Joulukuun ja maaliskuun välinen aika sopii parhaiten rantalomailuun lounaisrannikon Hikkaduwassa.

4. Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä nämä muodostavat osan Aasiamatkojen valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut matkat kuuluvat valmismatkalain piiriin.

Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

5. Apua matkavakuutuksen hankkimiseen

Löydät kaiken tarvitsemasi tiedon vakuutuksia käsitteleviltä sivuiltamme.

Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivuillemme.

6. Kielet

Sri Lankan viralliset kielet ovat sinhali eli singaleesi ja tamili. Kolmas virallinen kieli on englanti, joka yhdistää kahden muun kielen puhujat.  Turistina pärjäät mainiosti englannilla, jota monet puhuvat sujuvasti.

7. Rokotukset

Suosittelemme, että otat yhteyttä rokotuksiin erikoistuneeseen lääkäriin, omaan lääkäriisi tai valtuutettuun rokotusklinikkaan. Voit myös lukea lisää matkailijan tarvitsemista rokotuksista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimittamasta Matkailijan terveysoppaasta osoitteessa http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat.

Ota huomioon keltakuumetta koskevat säännöt – etenkin, jos matkustat maahan jonkin toisen maan kautta, jossa keltakuumetta esiintyy.

Jotkut maat vaativat maahan saapuessasi todistuksen keltakuumerokotuksesta. Muista siis ottaa rokotustodistus mukaan.

 

8. Passi ja viisumi

Passi ja viisumi

Passi:

Suomen kansalaisena sinulla on oltava voimassa oleva Suomen passi. Passin on oltava voimassa vähintään 6 kuukautta maahan saapumisen jälkeen.

Viisumi:

Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Sri Lankaan.

Saapuessasi Sri Lankaan sinulle myönnetään 30 päivän turistiviisumi, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

 • Olet hakenut ennen matkaa ETA-lupaa (Electronic Travel Authorization eli sähköinen matkustuslupa), ja hakemus on hyväksytty
 • Passisi on voimassa 6 kuukautta maahantulopäivämäärästä lukien
 • Sinulla on voimassa oleva paluulippu

ETA-hakemus täytetään virallisella sivustolla: Sri Lanka Electronic Travel Authorization System.

Suosittelemme, että tutustut matkustuslupaa koskeviin ehtoihin huolellisesti täällä. Kun olet lukenut ehdot, valitse ”I agree”, jolloin siirryt automaattisesti seuraavalle sivulle. Valitse tällä sivulla ”Apply for an individual tourist ETA”, jollon ETA-hakemussivu aukeaa.

Varaa seuraavat asiat valmiiksi ennen ETA-hakemusprosessin aloittamista:

 • Passi
 • Luottokortti (Mastercard, Visa tai American Express)

ETA-hakemuksessa sinun on annettava joitain henkilötietoja sekä osoitteesi Sri Lankassa. Osoitteeksi voit kirjoittaa matkaohjelmasi ensimmäisen hotellin osoitteen. Hotellin nimi löytyy matkavahvistuksestasi.

Kun olet täyttänyt hakemuksesi, siirryt maksamaan matkustuslupasi. Luvan voi maksaa yllä mainituilla luottokorteilla. ETA maksaa 35 USA:n dollaria aikuiselta. Alle 12-vuotiaille lapsille lupa on ilmainen. Kun maksu on hyväksytty, saat sähköpostitse vahvistuksen.

ETA-hakemukset käsitellään 24 tunnin sisällä.

ETA-lupa on voimassa 3 kuukautta myöntämispäivämäärästä. Tulosta ETA-matkustuslupasi ja ota se mukaasi matkalle. Saapuessasi Sri Lankaan sinun on esitettävä sekä passisi että matkustuslupasi.

Voit lukea usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia ETA-matkustusluvasta täällä.

Jos sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Sri Lankan maahantuloviranomaisiin soittamalla numeroon +94 71 9967888 tai sähköpostitse kirjoittamalla osoitteeseen eta@immigration.gov.lk.

Voit lukea lisää Sri Lankan viisumisäännöistä myös ulkoministeriön kotisivuilta.

9. Valuutta

Sri Lankan valuutta on Sri Lankan rupia (LKR). Osoitteessa www.valuuttamuunnin.eu voit aina tarkistaa nykyisen valuuttakurssin. Suosittelemme, että otat mukaasi jonkin verran euroja tai USA:n dollareita käteisenä, jotka voit maahan saavuttuasi vaihtaa virallisessa vaihtopisteessä. Tavalliset luottokortit kuten Visa ja Mastercard ovat melko yleisiä, ja kaupungeissa on pankkiautomaatteja (ATM). Luottokortteja voidaan käyttää hotelleissa, ravintoloissa ja liikkeissä, mutta ei pienillä paikallisilla markkinoilla.

10. Juomarahat

Juomarahoja sekä odotetaan että annetaan yleisesti.  Yleisesti ottaen juomaraha annetaan palvelun laadun mukaisesti.  Alla ovat suuntaa-antavat määrät:

 • Kuljettaja/opas – US$ 20 per henki / perhe
 • Kantaja – US$ 1 / matkalaukku
 • Hotellisiivooja – US$ 2 per henki / perhe

Juomaraha-ohjeessamme määrät on annettu USA:n dollareissa, mutta paikan päällä juomarahat maksetaan kuitenkin paikallisessa valuutassa.

11. Aikaero

Sri Lanka on talviaikana 3,5 tuntia edellä ja kesäaikana 2,5 tuntia edellä Suomen aikaa.

12. Sähkö

Sri Lankan jännite on 230 V. Pistokkeet ovat kolmepinnisiä, joista yksi pinni on paksumpi kuin kaksi muuta. Asiatours suosittelee, että pakkaat mukaasi adapterin. Adapterin on hyvä olla sellainen, johon sopii pyöristetty kolmipinninen pistoke (maadoitettu tietokonepistoke), jos sinun tarvitsee ladata esim. kannettavaa tietokonetta.

13. Puhelin ja internet

Sri Lankan kansainvälinen suuntanumero on +94. Sri Lankassa soittaminen ja puhelun vastaanottaminen voi tulla kalliiksi. Tarkista matkapuhelinpeitto ja hinnat omalta matkapuhelinoperaattoriltasi.
Isommissa kaupungeissa on internetkahviloita, ja useimmissa hotelleissa on WiFi.

14. Turvallisuus

Sri Lanka on yleisesti ottaen turvallinen maa matkailijalle lukuun ottamatta joitain pohjoisessa sijaitsevia alueita, jonne matkustamista ei suositella. Aasiamatkojen kiertomatkoilla ei käydä tällaisilla seuduilla.  Vuonna 2009 päättyneen sisällissodan jälkeen turvallisuuteen on panostettu erityisen paljon. Turisteihin kohdistuva rikollisuus rajoittuu tavallisesti taskuvarkauksiin ja huijauksiin, joissa pyydetään rahaa olemattomiin hyväntekeväisyysprojekteihin. Nämä ovat kuitenkin vältettävissä yleistä varovaisuutta noudattamalla ja maalaisjärkeä käyttämällä. Älä KOSKAAN anna kerjäläisille rahaa.  Kun noudatat aina oppaan antamia turvallisuusohjeita, sinun ei tarvitse huolehtia turhaan.

15. Ateriat ja juomat

Sri Lankan keittiö on monipuolinen, runsas ja herkullinen. Maustetuotannolla on tärkeä rooli, mikä näkyy myös maan ruokakulttuurissa. ”Turistivatsa” ei tavallisesti pääse vaivaamaan Sri Lankalla.  Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin sanoa, että salaatin ja muiden tuoretuotteiden syömistä kannattaa välttää. Vanha partiolaissääntö on hyvä ohjenuora: ”keitä, paista, tai unohda!”  Toinen ehdoton sääntö on: Käytä juomavetenä ainoastaan pullovettä. Pullovesi on halpaa, ja sitä on saatavilla kaikkialla. Älä koskaan juo hanavettä.

Klassisia srilankalaisia ruokia ovat:

 • Kottu eli Koththu Roti koostuu leivästä, kasviksista, kananmunasta ja mausteista. Silloin tällöin mukana on myös lihaa.
 • Hoppers eli appam on riisijauhopannukakku, joka tarjoillaan tyypillisesti lunu miris -kastikkeen kera
 • Lunu miris -kastike sisältää chiliä, mausteita ja suolaa
 • Lamprais on liemessä keitettyä riisiä, currykastiketta ja frikadellejä eli pieniä lihapullia, jotka sekoitetaan, kääritään banaaninlehtiin ja paistetaan uunissa.
 • Kiribath on paksusta riisipuurosta valmistettu kakku, jota varten riisi keitetään kookosmaidossa.
16. Juhlapäivät

Muiden maiden ja kulttuurien perinteiden ja juhlallisuuksien kokeminen on aina erityisen hieno ja kiehtova elämys. Alla on yleiskuva pyhäpäivistä, tärkeistä festivaaleista ja muista merkkipäivistä.

Huomaa, että jotkut museot ja nähtävyydet voivat olla suljettuja tällaisina päivinä.

17. Lentovaraukset ja lentoliput

Lähetämme lentovarauksesi sinulle heti, kun varaat matkan. Matkasuunnitelmasta näet ajat ja matkareitit. On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta. Varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos huomaat virheen varauksessa olevassa nimessä, ota meihin yhteyttä välittömästi.

Nykyään käytetään ainoastaan sähköisiä lentolippuja (e-lippuja), joten et saa fyysistä lentolippua. Lentoaseman lähtöselvityksessä käytetään passia ja varausnumeroa. Varausnumero näkyy matkasuunnitelmassasi.

18. Tietokirje

Kun olet varannut matkasi meiltä, lähetämme sinulle ennen matkan alkamista tietokirjeen. Tietokirje sisältää tärkeää tietoa esimerkiksi online-lähtöselvityksestä, toimenpiteistä mahdollisen myöhästymisen yhteydessä, juomarahoja koskevia ohjeita jne. Sen lisäksi kirje sisältää tärkeitä puhelinnumeroita, kuten paikallisten edustajiemme numerot sekä oman hätänumeromme.

Tästä syystä on tärkeää, että tulostat tietokirjeen ja otat sen mukaasi matkalle.

19. Paikkavaraus, matkustusluokan korotus ja ylimääräinen jalkatila

Lentoyhtiö antaa sinulle istumapaikan lennolle lähtöselvityksen yhteydessä. Mikäli sinulla on erityisiä toiveita, voit lentoyhtiön sivustolla suorittaa istumapaikan varaamisen etukäteen. Useimmilla lentoyhtiöillä on verkkosivuillaan valikossa kohta ”manage my booking”. Huomioithan, että useat lentoyhtiöt perivät maksun istumapaikan varaamisesta, joten on hyvä pitää maksukortti esillä varausta tehdessään. Se, milloin lentoyhtiö aukaisee lennon istumapaikkojen varaamisen vaihtelee, mutta yleissääntönä voit varata istumapaikan varaushetkestä 48 tuntiin ennen lähtöä.

Monet lentoyhtiöt tarjoavat usein lisäksi mahdollisuuden lentoluokan korotukselle, esim. lisää jalkatilaa tai muita mukavuuksia. Esimerkkeinä Economy Comfort KLM:n lennoilla ja Premium Voyageur Air France:n lennoilla. Tämän korotuksen pystyy tekemään lentoyhtiön sivuilla, maksua vastaan.

Huomioithan myös, että lentoyhtiöllä on täysi pääsy kaikkien paikkojen hallintaan ja heillä on siitä johtuen aina oikeus tehdä muutoksia varauksiin.
Jos et tee istumapaikan varausta ennen lähtöä, antaa lentoyhtiö lähtöselvityksen yhteydessä sinulle paikan.

20. Matkatavarasi

Käytämme monia eri lentoyhtiöitä Sri Lankan -matkoillamme, joten sallitun matkatavaran määrä voi vaihdella sekä lähtöselvitettyjen matkalaukkujen että käsimatkatavaran osalta. Lisätietoja löytyy Check My Trip -palvelusta osoitteessa www.checkmytrip.com . Voit myös ottaa meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää matkatavaroista.

Huolehdi siitä, että kaikki välttämättömät tavarat ovat käsimatkatavaroiden joukossa. Välttämättömiä tavaroita ovat esimerkiksi passi, lentoliput, vakuutusasiakirjat, luottokortit, rahat, lääkereseptit ja elintärkeät lääkkeet. Lisäksi käsimatkatavaroihin kannattaa pakata kamera, kiikarit, tietokone ja tabletti sekä laturit ja adapterit.
Ilmastoinnin vuoksi lentokoneessa voi tulla kylmä, joten pakkaa mukaan käsimatkatavaroihin myös lämmin pusero tai tuulitakki.

Ilmastoinnin vuoksi lentokoneessa voi tulla kylmä, joten ota esimerkiksi tuulitakki ja safarihattu mukaan käsimatkatavaroihin.

21. Lentokenttäkuljetukset

Kun saavut Colombon lentokentälle, sinua on vastassa paikallinen edustajamme, jonka tunnistat tuloaulassa Asiatours.fi-kyltistä. Sinut kuljetetaan lentokentälle myös lähtöpäivänä. Paikallinen edustajamme ilmoittaa sinulle lähtöajankohdan.

22. Etiketti ja kulttuurierot

Kulttuuri- ja etikettierojen kokeminen on yksi matkustamisen nautinnoista, ja näitä eroja on tärkeää kunnioittaa. Sanonta kuuluu ”maassa maan tavalla”, ja siksi olemme koonneet tähän neuvoja ja vinkkejä, joiden avulla saat eniten irti Sri Lankan -matkastasi.

 • Sormin syöminen on tavallista Sri Lankassa.
 • Ota aina kengät pois jalasta, kun astut sisään yksityiskotiin, moskeijaan tai temppeliin.
 • Vältä shortseihin, lyhyisiin alaosiin ja hihattomiin paitoihin pukeutumista temppeleissä ja kirkoissa.
 • Käytä aina joko molempia käsiä tai vain oikeaa kättä, kun ojennat jotain toiselle tai kun sinulle ojennetaan jotain. Älä koskaan käytä pelkästään vasenta kättä.
 • Lapsen pään koskettamisen uskotaan tuovan huonoa onnea.
 • Vältä julkisia hellyydenosoituksia, esim. halailua tai suutelemista, koska sitä pidetään loukkaavana
 • Älä koskaan mene alasti uimaan tai ota aurinkoa ilman uimapukua, sillä sitä pidetään täysin sopimattomana – myös uimarannoilla ja hotelleissa.
23. Liikuntarajoitteiset matkustajat

Huomioithan, että matkamme eivät yleisesti ottaen sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoa omien erityistarpeidesi mukaisista mahdollisuuksista.

Ota yhteyttä matkailuneuvojaan Iida Väänänen

Kirjoita:
info@aasiamatkat.fi

Soita:
09 424 56 080

Aukioloajat:
ma-pe 9-16

Käytämme evästeitä tilastoihin ja kohdennettuun markkinointiin kolmannessa osapuolessa. Hyväksyt tämän napsauttamalla.

Lue lisää täältä.

Tervetuloa Aasiamatkat.fi -matkatoimiston uudistetulle verkkosivulle

Kotisivumme ovat saaneet uuden designin edellisen vierailusi jälkeen, mutta matkamme ovat edelleen yhtä upeita.