• Tyytyväisiä asiakkaita vuodesta 2006
 • Omistautuneet matka-asiantuntijat
 • Testatut laatumatkat
 • Huolellisesti valitut paikalliset oppaat
 • Hintatakuu
 • 24/7 apu
 • Matkatakuurahaston jäsen

Käytännön tietoa Laosista

Käytännön tietoa Laosista

Käytännön tietoa Laosista

1. Laosin ilmasto

Laosin ilmasto on trooppisen lämmin, ja lämpötilat ovat korkeita ympäri vuoden. Säät voivat kuitenkin vaihdella jonkin verran alanko- ja ylänköseutujen välillä ja pohjoisen ja etelän välillä. Laosin vuosi voidaan jakaa kahteen vuodenaikaan: kuivaan kauteen ja sadekauteen.

Kuiva kausi kestää suurin piirtein marraskuusta huhtikuuhun. Lämpötilat ovat näinä kuukausina miellyttäviä, aurinkoisia tunteja on paljon ja sateet ovat vähäisiä.

Kauden loppua kohti lämpötilat alkavat nousta, ja sadekauden alkuun mennessä voi olla jo todella kuuma.

Sadekausi kestää noin toukokuusta lokakuuhun. Sadekausi on kuivaa kautta lämpimämpi – ja luonnollisesti sateisempi. Sateet tulevat tavallisesti voimakkaina kuuroina yöaikaan tai varhain aamulla, mutta ne kestävät harvoin paria tuntia kauempaa. Sateet toisaalta puhdistavat ilmaa ja saavat luonnon vihertämään.

Sateista huolimatta lämpötilat ovat näinä kuukausina varsin korkeita.

Luang Prabangin säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 27 31 33 34 34 32 32 32 32 31 29 26
Keskim. alin lämpötila 14 16 18 21 24 25 24 24 23 21 18 14
Sademäärä mm. 15 19 30 108 147 258 228 289 173 126 40 10
Vang Viengin säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 28 31 33 34 33 32 31 31 31 31 30 28
Keskim. alin lämpötila 14 15 18 21 23 24 24 23 23 21 18 14
Sademäärä mm. 9 18 49 174 369 489 840 662 508 115 44 23
Vientianen säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 28 30 33 34 33 32 31 31 31 31 30 28
Keskim. alin lämpötila 16 19 22 24 27 25 25 25 24 23 19 17
Sademäärä mm. 8 13 34 85 246 280 272 335 297 78 11 3
2. Matkustustavat

Matka järjestetään kansainväliseisä enint. 14 hengen ryhmissä vain Aasiamatkat-matkatoimistoperheen omien asiakkaiden kanssa. Kaikilla mainituilla retkillä sekä kuljetuksissa on englanninkielinen opas.

3. Milloin Laosiin kannattaa matkustaa?

Laos tarjoaa paljon nähtävää ympäri vuoden.

Kuiva kausi (n. marraskuusta huhtikuuhun) on Laosin korkeasesongin aikaa, jolloin säät ovat lämpimiä, aurinkoisia ja vähäsateisia. Sadekaudella (n. toukokuusta lokakuuhun) on puolestaan tavallisesti hyvin kuuma, ja sateet ovat runsaampia ja tavallisempia. Toisaalta tähän aikaan vuodesta luonto on vehreämpää ja turisteja on vähemmän.

4. Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä nämä muodostavat osan Aasiamatkojen valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut matkat kuuluvat valmismatkalain piiriin.

Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

5. Apua matkavakuutuksen hankkimiseen

Löydät kaiken tarvitsemasi tiedon vakuutuksia käsitteleviltä sivuiltamme.

Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivuillemme.

6. Kielet

Laosin virallinen kieli on lao, mutta turisti pärjää maassa hyvin myös englannilla. Laon kieltä kirjoitetaan myös omalla kirjoitusjärjestelmällä, joka voi länsimaisesta näyttää mahdottomalta ymmärtää.  Seuraavassa on luettelo joistain hyödyllisistä sanoista ja ilmauksista:

Hei: Sabaidee
Kiitos: Khob Jai
Paljon kiitoksia: Khob Jai lai lai
Kyllä: Chao
Ei: Bor
Ei tulinen: BorPhet
Anteeksi: Khorthod
Näkemiin: La gone

7. Rokotukset

Suosittelemme, että otat yhteyttä rokotuksiin erikoistuneeseen lääkäriin, omaan lääkäriisi tai valtuutettuun rokotusklinikkaan. Voit myös lukea lisää matkailijan tarvitsemista rokotuksista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimittamasta Matkailijan terveysoppaasta osoitteessa http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl.mat.

Ota huomioon keltakuumetta koskevat säännöt – etenkin, jos matkustat maahan jonkin toisen maan kautta, jossa keltakuumetta esiintyy.

Jotkut maat vaativat maahan saapuessasi todistuksen keltakuumerokotuksesta. Muista siis ottaa rokotustodistus mukaan.

8. Viisumi

Suomen kansalaisena tarvitset viisumin Laosiin. Viisumin saat lentokentältä maahantulon yhteydessä. Kuten aina ulkomaille matkustaessasi, tarvitset myös voimassa olevan Suomen passin. Passin on oltava voimassa vähintään 6 kuukautta Laosista poistumisen jälkeen.

Tarvitset turistiviisumia varten passin, 2 passikuvaa ja 30 USD käteistä.

Viisumia koskevat säännöt voidaan tarkistaa ulkoministeriön kotisivuilta.

Olet luonnollisesti aina tervetullut kysymään meiltä neuvoa.

9. Valuutta

Laosin valuutta on kip (LAK). Kip on suojattu valuutta, mikä tarkoittaa, että sitä ei ole mahdollista vaihtaa etukäteen.

Osoitteesta www.suomenpankki.fi voit tarkistaa kulloinkin voimassa olevan kurssin.  Suosittelemme, että otat mukaasi jonkin verran USA:n dollareita käteisenä (mieluiten suuria seteleitä, kuten 20, 50 ja 100 dollarin seteleitä), jotka voit vaihtaa virallisessa vaihtopisteessä. Varaudu siihen, että et voi vaihtaa suuria dollarin seteleitä pienemmiksi dollarin seteleiksi. Siksi suosittelemme, että otat mukaan myös jonkin verran USA:n dollareita pieninä seteleinä (1, 5 ja 10 USD).

Monissa paikoissa otetaan mieluiten vastaan juuri dollareita (Thaimaan rajan läheisyydessä myös bahteja). Yleiset luottokortit, kuten Visa ja Mastercard, käyvät maksuvälineinä Luang Prabangissa, Vang Viengissä ja Vientianessa, joista löytyy myös käteisautomaatteja (ATM). Kaupunkien ulkopuolella pankkiautomaatit ovat harvassa, eikä luottokortteja kelpuuteta kovin monessa paikassa.

10. Hintataso

Laos on yleisesti ottaen yksi kaukoidän halvimmista maista, etenkin paikallisten tuotteiden osalta. Tämä ei kuitenkaan koske tuontitavaroita, joiden hinnat ovat tavallisesti jopa korkeampia kuin naapurimaissa.  Alla oleva ohje koskee kaupunkeja. Maaseudulla hinnat ovat tavallisesti vielä alhaisempia ja valikoima on pienempi.

 • Katuruokapaikoissa:
  Nuudelikeitto 15000 kip
  Nuudelit porsaanlihan tai kanan ja kasvisten kera: 15000 kip
  Patonki: 15000 kip
 • Ravintoloissa:
  Ravintola, jossa tarjoillaan länsimaista ruokaa, alkaen 45000 kip
  Ravintola, jossa on kiinteä laosilainen ruokalista, alkaen 60000 kip
 • Juomat:
  Virvoitusjuoma: 7000 kip
  Olut (laosilainen pullo) 12000 kip
 • Muut tuotteet:
  T-paita/laukku 30000 – 150000 kip
  Puhelin 200000 – 250000 kip
  SIM-kortti 10000 – 30000 kip
  Polkupyörän vuokraus 20000 kip
11. Juomarahat

Juomarahat ovat tervetulleita, mutta voit luonnollisesti itse päättää, kuinka paljon annat juomarahaa. Alla ovat suuntaa-antavat määrät:

 • Piccolo: 1 USD
 • Siivooja: 1 USD per päivä
 • Oppaat: 5 – 10 USD päivä / henki palvelusta riippuen
 • Kuljettajat: 3 – 5 USD päivä / henki palvelusta riippuen
 • Ravintolat: nykyaikaisissa ravintoloissa palvelumaksu sisältyy joskus hintaan, ja siksi erillistä juomarahaa ei ole tarpeen maksaa. Perinteisissä ravintoloissa juomarahaa ei odoteta, mutta halutessasi voit jättää jonkin verran pikkurahaa pöydälle lähtiessäsi.

Juomaraha-ohjeessamme määrät on annettu USA:n dollareissa, mutta paikan päällä juomarahat maksetaan kuitenkin paikallisessa valuutassa.

12. Aikaero

Laosin ja Suomen välinen aikaero vaihtelee sen mukaan, onko Suomessa kesäaika vai talviaika.
Kesäaikana +4 tuntia: kun kello on Suomessa 12, Laosissa kello on 16.
Talviaikana +5 tuntia: kun kello on Suomessa 12, Laosissa kello on 17.

13. Sähkö

Laosissa jännite on tavallisesti 230 V. Useimmissa paikoissa pistokkeet ovat kaksipinnisiä. Muitakin pistoketyyppejä voi olla käytössä, joten varaa matkalle mukaan adapteri.

14. Puhelin ja internet

Laosin kansainvälinen suuntanumero on +856. Laosissa soittaminen ja puhelun vastaanottaminen voi tulla kalliiksi. Tarkista matkapuhelinpeitto ja hinnat omalta matkapuhelinoperaattoriltasi. Jos sinun on soitettava usein tai pitkiä puheluita tai haluat lähettää paljon tekstiviestejä, voi olla fiksua hankkia paikallinen SIM-kortti.  Isommissa kaupungeissa on internetkahviloita, ja useimmissa hotelleissa on WiFi.

15. Turvallisuus

Laos on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde. Rikollisuus yleisesti ja etenkin turisteihin kohdistuva rikollisuus on varsin vähäistä, ja ongelmat on aina mahdollista välttää noudattamalla varovaisuutta ja käyttämällä maalaisjärkeä. Vältä kalliiden korujen käyttämistä ja suurten rahamäärien näyttämistä julkisesti.

Laosia pommitettiin raskaasti Vietnamin sodan aikana, ja maahan haudattiin suuria määriä maamiinoja. Etenkin maan itäosissa – siis kaukana turistikohteista – on edelleen räjähtämättömiä pommeja (UXO = unexploded ordinance) ja alueita, joista miinoja ei ole raivattu.  Nämä alueet sijaitsevat kuitenkin kaukana niistä alueista, joilla meidän matkoillamme käydään, ja yleensäkin turistialueiden ulkopuolella. Ruukkujen laaksossa vierailemme VAIN alueilla, joilta pommit ja maamiinat on raivattu. Kun noudatat aina oppaan antamia turvallisuusohjeita, sinun ei tarvitse huolehtia turhaan.

16. Ateriat ja juomat

Perinteisessä laosilaisessa keittiössä käytetään runsaasti riistaa, villisikaa ja makean veden kalaa. Raaka-aineiden tuoreus on erittäin tärkeää, ja laosilaiset kokkaavat mielellään ateriansa itse alusta alkaen. Lähes kaikissa ruoissa käytetään mausteita, kuten galanagalia ja sitruunaruohoa, ja kaikilla aterioilla on tarjolla padaek-nimistä kalakastiketta. Ruokalajeihin liittyviä sanoja ovat:

 • Laap: perinteinen ruokalaji, joka koostuu voimakkaasti maustetusta ja marinoidusta, joskus myös raa’asta lihasta ja/tai kalasta ja paahdetusta riisistä. Tunnetaan myös nimellä larb.
 • Khao niao: puuroutuva riisi eli nk. tahmariisi. (Kuten naapurimaissa, myös Laosissa riisi on peruselintarvike. Täällä suositaan tyypillisesti tahmariisiä, joka muussataan ja pyöritellään sormin pieniksi palloiksi, joita dipataan kastikkeeseen.)
 • Tamarkhong: papaijasalaatti
 • Markphet: chili

Käytä juomavetenä ainoastaan pullovettä. Pullovesi on halpaa ja sitä on saatavilla kaikkialla. Älä koskaan juo hanavettä. Varmista aina, että jääpalat on valmistettu pullovedestä.

17. Juhlapäivät

Muiden maiden ja kulttuurien perinteiden ja juhlallisuuksien kokeminen on aina erityisen hieno ja kiehtova elämys. Alla on yleiskuva pyhäpäivistä, tärkeistä festivaaleista ja muista merkkipäivistä.

Huomaa, että jotkut museot ja nähtävyydet voivat olla suljettuja tällaisina päivinä.

18. Lentovaraukset ja lentoliput

Lähetämme lentovarauksesi sinulle heti, kun varaat matkan. Matkasuunnitelmasta näet ajat ja matkareitit. On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta. Varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos huomaat virheen varauksessa olevassa nimessä, ota meihin yhteyttä välittömästi.

Nykyään käytetään ainoastaan sähköisiä lentolippuja (e-lippuja), joten et saa fyysistä lentolippua. Lentoaseman lähtöselvityksessä käytetään passia ja varausnumeroa. Varausnumero näkyy matkasuunnitelmassasi.

19. Tietokirje

Kun olet varannut matkasi meiltä, lähetämme sinulle ennen matkan alkamista tietokirjeen. Tietokirje sisältää tärkeää tietoa esimerkiksi online-lähtöselvityksestä, toimenpiteistä mahdollisen myöhästymisen yhteydessä, juomarahoja koskevia ohjeita jne. Sen lisäksi kirje sisältää tärkeitä puhelinnumeroita, kuten paikallisten edustajiemme numerot sekä oman hätänumeromme.

Tästä syystä on tärkeää, että tulostat tietokirjeen ja otat sen mukaasi matkalle.

20. Paikkavaraus, matkustusluokan korotus ja ylimääräinen jalkatila

Lentoyhtiö antaa sinulle istumapaikan lennolle lähtöselvityksen yhteydessä. Mikäli sinulla on erityisiä toiveita, voit lentoyhtiön sivustolla suorittaa istumapaikan varaamisen etukäteen. Useimmilla lentoyhtiöillä on verkkosivuillaan valikossa kohta ”manage my booking”. Huomioithan, että useat lentoyhtiöt perivät maksun istumapaikan varaamisesta, joten on hyvä pitää maksukortti esillä varausta tehdessään. Se, milloin lentoyhtiö aukaisee lennon istumapaikkojen varaamisen vaihtelee, mutta yleissääntönä voit varata istumapaikan varaushetkestä 48 tuntiin ennen lähtöä.

Monet lentoyhtiöt tarjoavat usein lisäksi mahdollisuuden lentoluokan korotukselle, esim. lisää jalkatilaa tai muita mukavuuksia. Esimerkkeinä Economy Comfort KLM:n lennoilla ja Premium Voyageur Air France:n lennoilla. Tämän korotuksen pystyy tekemään lentoyhtiön sivuilla, maksua vastaan.

Huomioithan myös, että lentoyhtiöllä on täysi pääsy kaikkien paikkojen hallintaan ja heillä on siitä johtuen aina oikeus tehdä muutoksia varauksiin.
Jos et tee istumapaikan varausta ennen lähtöä, antaa lentoyhtiö lähtöselvityksen yhteydessä sinulle paikan.

21. Matkatavarasi

Käytämme monia eri lentoyhtiöitä Laosin-matkoillamme, joten sallitun matkatavaran määrä voi vaihdella sekä lähtöselvitettyjen matkalaukkujen että käsimatkatavaran osalta. Matkatavaroita koskevat tiedot löytyvät lentolipusta. Voit myös ottaa meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää matkatavaroista. Jos matkaasi sisältyy sisäinen lento Laosissa, matkatavaroiden enimmäismäärä on 20 kg.
Huolehdi siitä, että kaikki välttämättömät tavarat ovat käsimatkatavaroiden joukossa. Välttämättömiä tavaroita ovat esimerkiksi passi, lentoliput, vakuutusasiakirjat, luottokortit, rahat, lääkereseptit ja elintärkeät lääkkeet. Lisäksi käsimatkatavaroihin kannattaa pakata kamera, kiikarit, tietokone ja tabletti sekä laturit ja adapterit.

Ilmastoinnin vuoksi lentokoneessa voi tulla kylmä, joten pakkaa mukaan käsimatkatavaroihin myös lämmin pusero tai tuulitakki.

22. Lentokenttäkuljetukset

Kun saavut lentokentälle Laosissa, sinua on vastassa paikallinen edustajamme, jonka tunnistat tuloaulassa Asiatours.fi-kyltistä. Sinut kuljetetaan lentokentälle myös lähtöpäivänä. Kuljetuksen lähtöajankohta lähtöpäivänä ilmoitetaan sinulle saavuttuasi Laosiin.

23. Etiketti ja kulttuurierot

Kulttuuri- ja etikettierojen kokeminen on yksi matkustamisen nautinnoista, ja näitä eroja on tärkeää kunnioittaa. Sanonta kuuluu ”maassa maan tavalla”, ja siksi olemme koonneet tähän neuvoja ja vinkkejä, joiden avulla saat eniten irti Laosin-matkastasi.

 • Jos olet vihainen, älä anna sen näkyä. Ärtymyksen tai turhautumisen osoittaminen huutamalla tai töykeällä käytöksellä on äärimmäisen huonoa ja alentuvaa käytöstä, eikä siitä seuraa ikinä mitään hyvää. Jos menetät malttisi, menetät myös kasvosi, ja se on laosilaisille kammotus.
 • Vältä sormella osoittelua, käytä sen sijaan koko kättä. Sormella osoittaminen koetaan loukkaavana.
 • Vältä julkisia hellyydenosoituksia, esim. halailua tai suutelemista, koska sitä pidetään loukkaavana. On äärimmäisen harvinaista nähdä pariskuntien kävelevän käsi kädessä. Toisaalta on tavallista nähdä mies- tai naispuolisten ystävien kävelevän käsi kädessä.
 • Älä koskaan mene alasti uimaan tai ota aurinkoa ilman uimapukua, sillä sitä pidetään täysin sopimattomana – myös suljetulla hotellialueella.
 • Ota aina kengät pois jalasta, kun astut sisään yksityiskotiin tai temppeliin.
 • Laosilaiset tervehtivät toisiaan laittamalla kädet yhteen (sormia ei laiteta lomittain) ja pienellä kumarruksella. On kohteliasta, että nuorempi henkilö tervehtii ensimmäisenä. Ulkomaalaisten kohdalla ja liiketoimien yhteydessä myös (eurooppalainen) kädenpuristus on hyväksyttävää.
 • Vältä toisen ihmisen pään koskemista. Päätä pidetään pyhänä ruumiinosana, ja pään koskemisen kädellä uskotaan tuovan huonoa onnea.
 • Käytä aina joko molempia käsiä tai vain oikeaa kättä, kun ojennat jotain toiselle tai kun sinulle ojennetaan jotain. Älä koskaan käytä pelkästään vasenta kättä.
 • Vältä shortseihin, lyhyisiin alaosiin ja hihattomiin paitoihin pukeutumista, etenkin temppeleissä ja paikoissa, joissa käy vain vähän turisteja. Temppelivierailulla tulee vähintään peittää polvet ja olkapäät.
 • Ota kengät pois jalasta ennen kuin menet sisään temppeliin.
 • Jos istut ”dain” (Buddha-alttari) eteen, katso, että jalkasi osoittavat poispäin Buddhasta.
 • Naisilla on lupa ojentaa munkille tai ottaa munkilta esine vastaan, mutta naiset eivät saa koskaan koskea munkkeja.
 • Osoita kunnioitusta vieraillessasi temppelissä: sulje matkapuhelin, ota kuulokkeet pois päästä, puhu pienemmällä volyymilla ja vältä kovaäänistä keskustelua.
24. Paikalliset kulkuvälineet

Laosin infrastruktuuri on erinomainen, mutta liikkuminen voi viedä aikaa. Laosissa on tavallista käyttää sekä takseja että tuktukeja, ja matkan hinnasta neuvotellaan aina. Laosissa on myös moottoripyörätakseja. Emme suosittele niiden käyttämistä, sillä moottoripyörätaksin joutuminen onnettomuuteen ei ole harvinaista. Monet matkavakuutusyhtiöt eivät myöskään kata mahdollisia onnettomuuksia, jos käytät moottoripyörätaksia.

25. Lahjat ja avustukset

Laos on joiltain alueiltaan vielä varsin köyhä maa, ja tämän vuoksi paikalliset yhteistyökumppanimme ovat antaneet meille seuraavat ohjeet siitä, miten lahjoitusten ja rahan antamisen kanssa tulee toimia:

 • Älä KOSKAAN anna rahaa kerjäläisille, etenkään lapsille. Rahan antaminen kerjäläisille vahvistaa sitä vaikutelmaa, että kerjääminen on hyväksyttävä elämäntapa. Jos lapset saavat rahaa kerjäämällä, vanhemmat lähettävät heidät mieluummin kaduille tienaamaan kuin kouluun oppimaan.
 • Poikkeuksen muodostavat vanhukset ja vammaiset, joille voi antaa muutaman kolikon.
 • Älä KOSKAAN anna makeisia lapsille, joita kohtaat maaseudun kylissä matkan aikana
 • Yritä päästä eroon ajatuksesta, että lahjan pitäisi olla aineellinen. Useimmiten pelkkä hymy, yhdessäolo ja ystävystyminen ovat parhaita lahjoja.
26. Liikuntarajoitteiset matkustajat

Huomioithan, että matkamme eivät yleisesti ottaen sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoa omien erityistarpeidesi mukaisista mahdollisuuksista.

Käytämme evästeitä sivuston käyttökokemuksen parantamiseksi ja markkinoinnin kohdentamiseen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Voit kieltää evästeiden käytön klikkaamalla tästä. Tässä tapauksessa käytämme vain yhtä evästettä muistamaan, että olet kieltänyt evästeiden käytön.

Lue lisää täällä.