• Tyytyväisiä asiakkaita vuodesta 2006
 • Omistautuneet matka-asiantuntijat
 • Testatut laatumatkat
 • Huolellisesti valitut paikalliset oppaat
 • Hintatakuu
 • 24/7 apu
 • Matkatakuurahaston jäsen
KotiBlogiOpas Aasian juomarahakulttuuriin

Opas Aasian juomarahakulttuuriin

25 October, 2018
Näytä kaikki

kärki baht

Useimmat meistä joutuvat matkoilla miettimään, minkä verran juomarahaa missäkin tilanteessa pitäisi antaa – vai antaako ollenkaan?

Milloin juomarahan antaminen kuuluu asiaan?

Missä & milloin juomarahaa annetaan?

Yleisesti ottaen juomarahan antamiseen ei liity mitään kiveen kirjoitettuja sääntöjä.

Tippaaminen riippuu pitkälti siitä, mihin Aasian matkakohteeseen matkustat ja millaista palvelua saat.

Vakiintuneiden turistialueiden ulkopuolella yleistä tippikulttuuria ei ole, joten sinun ei odoteta antavan juomarahaa. Joissain maissa juomarahan antaminen on yleinen tapa, toisissa sitä ei käytännöllisesti katsoen tunneta ollenkaan.

Muista, että juomarahan antaminen on AINA vapaaehtoista.

Olemme koonneet tähän oppaan juomarahakulttuurista määrätyissä Aasian matkakohteissa.

Huomaa, että opas on vain suuntaa antava, ja oppaassa annetut paikalliset valuuttamäärät perustuvat kirjoitushetkellä voimassa oleviin valuuttakursseihin (helmikuu 2018).

Juomaraha Vietnamissa

Juomaraha otetaan Vietnamissa kiitollisena vastaan, ja voit itse päättää, kuinka paljon kulloinkin haluat tipata. Juomarahan määrän tulisi kuvastaa saamaasi palvelua.

Yleiskuva: minkä verran juomarahaa tulisi antaa?

 • Ravintolat: Useimmat ravintolat lisäävät laskuun 10 % veron ja 5 % palvelumaksun, mutta tämä raha ei päädy tarjoilijoille. Voit siis halutessasi antaa lisäksi vielä 5-10 %, jos olet saanut erityisen hyvää palvelua. Paikallisissa ravintoloissa juomarahaa ei odoteta, mutta voit halutessasi jättää pöytään muutamia pieniä seteleitä.
 • Retkioppaat/kuljettajat: Päiväretkillä oppaille annetaan tavallisesti 5-10 USA:n dollaria per henki (n. 115-230 do’ngia) ja kuljettajille 2-5 dollaria (n. 45-115 do’ngia) per henki.
 • Taksinkuljettajat: Ei juomarahaa – voit kuitenkin pyöristää summan ylöspäin.
 • Hotellihenkilökunta: Siivoojalle jätetään muutama dollari, kun taas piccololle tavataan antaa 1-2 dollaria (n. 20-5 do’ngia) per henki.

Juomaraha Sri Lankassa

Sri Lankassa on tapana antaa juomarahaa.

Voit päättää itse palvelun laadun mukaan, kuinka paljon haluat tipata. Tärkein kriteeri on siis oma kokemuksesi palvelusta.

Yleiskuva: minkä verran juomarahaa tulisi antaa?

 • Ravintolat: Lisää mielellään loppulaskuun 10 % juomarahaa. Halutessasi voit antaa myös baarimikolle hieman juomarahaa. Hyvästä palvelusta sopiva palkkio on ½-1 dollaria (n. 100 rupiaa).
 • Retkioppaat/kuljettajat: Jos olet tyytyväinen retkioppaaseen, sopiva juomaraha yhdeltä perheeltä on noin 20 dollaria per päivä (n. 3000 rupiaa). Kuljettajalle voit antaa noin 10 dollaria/päivä perhettä kohti (n. 1500 rupiaa).
 • Taksinkuljettajat: Taksinkuljettajille on kohteliasta antaa tippiä. Tapana on antaa 1-3 dollaria (200-400 rupiaa) kolmen tunnin matkaa kohti, tai 3-3 ½ dollaria (n. 500 rupiaa) kokonaisesta päivästä.
 • Hotellihenkilökunta: Normaalisti juomarahaa annetaan piccololle 1 dollari/matkalaukku (n. 150 rupiaa), kun taas siivoojille annetaan yhdeltä perheeltä 2 dollaria/päivä (n. 300 rupiaa). Jos käyt esimerkiksi hieronnassa tai spa-hoidossa, on hyvän tavan mukaista antaa 10 % juomarahaa.

Juomaraha Thaimaassa

Thaimaassa matkailijan odotetaan usein antavan juomarahaa – ainakin turistihotelleissa ja ravintoloissa. Juomarahalla mitataan myös tyytyväisyyttä, joten tippaa etenkin silloin, kun olet tyytyväinen saamaasi palveluun. Useimmat thaimaalaiset eivät kieltäydy pienestä huomionosoituksesta.

Älä koskaan anna juomarahana vain 1 bahtia, sillä tämä koetaan loukkaavan pienenä summana.

Yleiskuva: minkä verran juomarahaa tulisi antaa?

 • Ravintolat: Ravintoloissa sinun odotetaan lisäävän laskuun 10 % juomarahaa, jos laskuun ei ole jo valmiiksi lisätty palvelumaksua. Anna raha suoraan tarjoilijalle. Paikallisissa ravintoloissa juomarahaksi riittää n. 1 dollari (n. 20-40 bahtia). Mitä hienompi ravintola, sitä enemmän juomarahaa odotetaan. Katukeittiöissä juomarahan antaminen ei taas ole tapana ollenkaan.
 • Retkioppaat/kuljettajat: Riippuen siitä, kuinka tyytyväinen olet, voit antaa päiväretken oppaalle 3-9 dollaria/henki/päivä (n. 100-300 bahtia). Kuljettajalle sopiva määrä on puolet tästä.
 • Taksinkuljettajat: Taksinkuljettajalle voit antaa pienet vaihtorahat tai pyöristää taksan lähimpään tasasummaan, jos olet tyytyväinen matkan sujuvuuteen. Tuktukissa matkan hinta maksetaan etukäteen, joten juomarahaa ei tarvitse antaa.
 • Hotellihenkilökunta: Anna matkatavaroitasi kantavalle piccololle noin 1 dollari (n. 20-40 bahtia) – palvelun tasosta ja matkalaukkujen määrästä riippuen. Siivoojat eivät odota juomarahaa, mutta jos haluat antaa pienen huomionosoituksen kiitoksena hyvästä työstä, voit laittaa kirjekuoreen noin 50-100 bahtia/päivä.

Juomaraha Indonesiassa/Balilla

Indonesiassa ja Balilla tippaaminen on tavallista ja kohteliasta.

Siksi on hyvä idea pitää aina mukana muutamia pieniä seteleitä, joilla voit kiittää saamastasi avusta tai palvelusta.

Yleiskuva: minkä verran juomarahaa tulisi antaa?

 • Ravintolat: Kansainvälisissä ravintoloissa sopiva määrä on vähintään 1 dollari/henki (n. 10000-15000 rupiaa), kun taas pienet paikalliset ravintolat eivät odota juomarahaa ollenkaan.
 • Retkioppaat/kuljettajat: Anna oppaallesi 4 dollaria (n. 50000-55000 rupiaa) per päivä henkeä kohti. Kuljettajalle sopiva tippi on 2-3 dollaria (n. 30000 rupiaa) per päivä henkeä kohti.
 • Taksinkuljettajat: Anna taksinkuljettajalle pienet vaihtorahat tai 1 dollari (n. 10000-15000 rupiaa).
 • Hotellihenkilökunta: Anna piccololle 1 dollari/matkalaukku (n. 10000-15000 rupiaa) ja siivoojille 2 dollaria/päivä/huone (20000-30000 rupiaa).

Juomaraha Japanissa

Juomarahaa ei juurikaan käytetä Japanissa.

Jos jätät juomarahaa ravintolan pöydälle, tarjoilija voi juosta perääsi ja palauttaa ”unohtuneet” rahasi!

Sitä vastoin pienten ja kauniisti paketoitujen lahjojen antaminen huomionosoituksena on tavallinen tapa. Voit ilahduttaa esim. opasta tai hotellisiivoojaa antamalla pienen symbolisen lahjan, kuten leivonnaisen tai japanilaisia makeisia. Muista kuitenkin, että lahjassa tärkeintä on ajatus, ei sen koko tai arvo.

Yleiskuva: minkä verran juomarahaa tulisi antaa?

 • Ravintolat: Ei mitään – jos maksat ”liikaa”, saat vain rahasi takaisin.
 • Retkioppaat/kuljettajat: Japanin juomarahakulttuuriin liittyy joitain poikkeuksia. Voit antaa retkioppaalle muutaman dollarin (n. 220-230 jeniä) kiitoksena hyvästä palvelusta, mutta sitä ei erityisesti odoteta.
 • Taksinkuljettajat: Ei mitään.
 • Hotellihenkilökunta: Hotellihenkilökunta kieltäytyy juomarahoista.

Juomaraha Kambodzassa

Juomarahat otetaan Kambodzassa ilolla vastaan.

Tavallisin summa on noin 2 dollaria (n. 8 rieliä).

Kukaan ei kuitenkaan loukkaannu, jos jätät juomarahan antamatta esimerkiksi palvelun puutteellisuuden takia.

Yleiskuva: minkä verran juomarahaa tulisi antaa?

 • Ravintolat: Ravintoloissa laskuun sisältyy tavallisesti palvelumaksu, joten ylimääräistä juomarahaa ei ole tarpeen antaa. Paikallisissa ravintoloissa juomarahaa ei odoteta, mutta voit mielellään antaa 5 % loppulaskun summasta, jos palvelu oli hyvää, tai 10 %, jos palvelu oli erinomaista.
 • Retkioppaat/kuljettajat: Anna retkioppaallesi 5-10 dollaria/päivä/henki (n. 20-40 rieliä) ja kuljettajalle 2-5 dollaria/päivä/henki (n. 10-20 rieliä).
 • Taksinkuljettajat: Pyöristä ylöspäin tai anna 1 dollari (n. 4 rieliä).
 • Hotellihenkilökunta: Anna juomarahaa 1-2 dollaria (n. 4-8 rieliä) per päivä tai per matkalaukku työntekijän tehtävistä riippuen.

Juomaraha Kiinassa

Kiinassa juomarahaa ei yleisesti odoteta. Tavaksi on kuitenkin muodostunut pienten summien antaminen piccoloille länsimaisissa hotelleissa ja ravintoloissa.

Yleiskuva: minkä verran juomarahaa tulisi antaa?

 • Ravintolat: Pienissä ravintoloissa ei ole tapana antaa juomarahaa, mutta isommissa kaupungeissa voit jättää ravintolan pöydälle hieman vaihtorahaa tai 1-5 dollaria (n. 7-35 juania).
 • Retkioppaat/kuljettajat: Juomarahan antamisesta kuljettajille ja retkioppaille on pikkuhiljaa tulossa yhä yleisempi tapa. Palvelusta riippuen voit antaa oppaalle 5-10 dollaria/päivä/henki (n. 35-70 juania). Kuljettajalle annetaan puolet siitä, mitä oppaalle – ja mieluiten suoraan kyseiselle henkilölle.
 • Taksinkuljettajat: Voit itse päättää, haluatko antaa taksinkuljettajalle tippiä. Jos palvelu on ollut hyvää, voit antaa kuljettajalle pienet vaihtorahasi tai 1-2 dollaria (n. 7-15 juania).
 • Hotellihenkilökunta: Kiinassa hotellisiivoojille ei ole tapana antaa juomarahaa, mutta jos haluat kuitenkin osoittaa kiitollisuuttasi, voit antaa n. 2 dollaria/päivä (n. 10-15 juania). Myös piccololle voit antaa hieman tippiä kiitokseksi matkalaukkujen kantamisesta huoneeseen. Sopiva summa on 1-2 dollaria/huone (n. 7-15 juania).

Juomaraha Laosissa

Laosissa juomarahan antaminen ei ole kovin yleinen tapa. Poikkeuksia ovat turistien suosiossa olevat kohteet, joissa juomarahaa arvostetaan palkkiona hyvin tehdystä työstä.

Yleiskuva: minkä verran juomarahaa tulisi antaa?

 • Ravintolat: Ravintoloissa lasku sisältää usein palvelumaksun, mutta jos palvelu on ollut erityisen hyvää, voit mielellään jättää lisäksi vielä 10 % juomarahaa. Paikallisissa ravintoloissa juomarahasta ei tarvitse huolehtia.
 • Retkioppaat/kuljettajat: Retkioppaille on kohteliasta antaa tippiä. Sopiva juomaraha kokopäiväretkestä on oppaalle 5-10 dollaria/henki (n. 40-80 kipiä) ja kuljettajalle 3-5 dollaria/henki (n. 25-40 kipiä).
 • Taksinkuljettajat: Taksinkuljettajille ei anneta juomarahaa, koska matkan hinta sovitaan etukäteen.
 • Hotellihenkilökunta: Normaalisti hotellihenkilökunnalle ei Laosissa anneta juomarahaa, mutta kiitoksena avusta voit halutessasi antaa muutaman kolikon. Jos haluat kiittää hyvästä työstä, voit antaa piccololle ja siivoojalle 1 dollarin/päivä (n. 8-10 kipiä).

Juomaraha Myanmarissa

Myanmar on suhteellisen uusi matkakohde, joten juomarahakulttuuri ei ole maassa vielä vakiintunut.

Jos saat erityisen hyvää palvelua, voit antaa jonkin verran juomarahaa, joka otetaan aina kiitollisena vastaan.

Yleiskuva: minkä verran juomarahaa tulisi antaa?

 • Ravintolat: Ravintoloissa juomarahaa ei odoteta, eikä sinun normaalisti tarvitse huolehtia tippaamisesta. Jos olet tyytyväinen saamaasi palveluun, voit tietenkin halutessasi lisätä loppulaskuun esimerkiksi 10 %.
 • Retkioppaat/kuljettajat: Jos koet saaneesi ensiluokkaista palvelua, voit antaa päiväretken päätteeksi oppaalle 7-10 dollaria/perhe (n. 10-14 kyatia). Kuljettajalle sopiva määrä on puolet tästä.
 • Hotellihenkilökunta: Useimmiten juomarahaa annetaan vain hienommissa hotelleissa, mutta jos haluat kiittää piccoloa ja siivoojaa hyvästä työstä, voit antaa kummallekin pienen summan.

Mietityttääkö tippaaminen?

Juomarahan antamiseen liittyvät tavat, ohjeet ja tottumukset muuttuvat jatkuvasti matkakohteissamme sitä mukaa kun kulttuuriset normit ja palkkiot muuttuvat.

Jos et ole varma asiasta, luota vaistoosi, pyöristä laskun summa ylöspäin tai kysy rohkeasti, mikä on paikallinen tapa.

Voit tietenkin aina myös varmistaa asian kysymällä matkailuneuvojiltamme.

Aasiamatkat.fi – Kiehtovat kiertomatkat!

Käytämme evästeitä sivuston käyttökokemuksen parantamiseksi ja markkinoinnin kohdentamiseen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Voit kieltää evästeiden käytön klikkaamalla tästä. Tässä tapauksessa käytämme vain yhtä evästettä muistamaan, että olet kieltänyt evästeiden käytön.

Lue lisää täällä.