TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogiMatkakertomus Kambodžasta: kulinaristin Kambodža

Matkakertomus Kambodžasta: kulinaristin Kambodža

02.10.2019
Näytä kaikki

Kollegamme Anne matkusti Kambodžaan ensimmäistä kertaa syyskuussa 2019. Lue lisää ja katso, mitä Anne piti kambodžalaisesta ruoasta.

Kambodzhan katukeittiö

”Mitä Kambodžassa oikeastaan syödään?”

Tämän kysymyksen sain kuulla monta kertaa, kun kerroin suunnittelevani matkaa Kambodžaan. Eikä kysymys ole mitenkään turha, jos ajatellaan esimerkiksi erikoisruokavalioita, allergioita tai muita yliherkkyyksiä.

Kambodza levy

Kambodža sijaitsee Thaimaan ja Vietnamin välissä, ja siksi paikallisessa ruokakulttuurissa näkyvät myös näiden maiden vaikutukset. Paistettu riisi, paistetut nuudelit ja sekä tuoreet että paistetut kevätrullat ovat suosittuja, kuten myös kalaruoat, etenkin rannikkoseuduilla.

Kambodžan kansallisruoka on ”Amok”, jonka valmistuksessa voidaan käyttää kalaa, nautaa tai kanaa. Liha tarjoillaan kasvisten ja herkullisen kookoscurrykastikkeen kera. Lisukkeena kambodžalaiset nauttivat pääasiassa riisiä, mutta myös nuudeleita on usein saatavilla. Perunoita tarjotaan yleensä länsimaisten ruokalajien lisukkeena.

Kambodza ruoka

Riisi on erittäin tärkeä elintarvike. Sitä on tarjolla kaikkialla, jopa välipalana tienvarsien kioskeissa. Yksi paikallinen lempiruoka koostuu riisistä, kookoksesta ja pavuista, jotka sekoitetaan massaksi ja paistetaan onton bambunpätkän sisällä avotulella. Riisistä valmistetaan myös rapeita keksejä, joita syödään välipalana perunalastujen tapaan.

Ruoka oli uskomattoman maukasta kaikkialla. Ravintolavalikoima on luonnollisesti laajempi turistialueilla, kuten Siem Reapissa ja Phnom Penhissä. Mutta ruoka oli tosiaan ihan kaikkialla tuoretta ja hyvää.

Jälkiruoaksi suosittelen tahmeaa ”sticky rice” -riisiä, joka maustetaan kookoksella ja mangolla.

Juomissa käytetään paljon tuoreita hedelmiä, kuten mangoa, papaijaa, banaania ja limeä. Hedelmät voi nauttia mehuna, limonadina tai pirtelönä. Itse tykästyin etenkin tuoreeseen kookokseen.

Maitotuotteita, kuten jugurttia ja juustoa, on tarjolla lähinnä turistihotellien aamiaisbuffeteissa, mutta ne eivät juurikaan muistuta kotona käyttämiämme vastaavia tuotteita.

Kambodza Ruoka

Jos haluat kokeilla jotain paikallista erikoisuutta, kannattaa lähteä ennakkoluulottomasti tutustumaan katukeittiöiden antimiin. Seikkailuhenkisille on niissä tarjolla paistettuja heinäsirkkoja, hämähäkkejä ja sammakoita sekä keitettyjä etanoita.

Oppaamme sanoikin, että kambodžalaisille kelpaa ruoaksi lähes kaikki lusikoita, haarukoita ja syömäpuikkoja lukuun ottamatta.

Anne, TourCompass