TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogiKiinan muuri

Kiinan muuri

03.04.2018
Näytä kaikki

Mutianyu

Keltaiseltamereltä vuoristojen yli länteen Gobin autiomaahan ulottuva Kiinan muuri on maailman pisin muuri.

Kiinan muuri on Kiinan symboli ja maan tärkein nähtävyys.

Mikä on Kiinan muuri?

Kiinan muuri on joukko eripituisia muureja ja valleja, jotka yhdessä muodostavat valtavan linnoituksen, jota kutsutaan ”Kiinan muuriksi”.

Pitkä linnoitusverkosto mutkittelee halki Pohjois-Kiinan. Jos vierailet muurilla selkeällä säällä, voit nähdä muurin ja vartiotornien kiemurtelevan pitkin vuorenseinämiä niin pitkälle kuin silmä kantaa.

Kiinan muuri julistettiin UNESCO:n maailmanperintökohteeksi vuonna 1987. Vuonna 2007 Kiinan muuri valittiin yhdeksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä, joihin kuuluvat myös Perun Machu Picchu ja Intian Taj Mahal.

Muuria pidetään yhtenä maailmanhistorian vaikuttavimmista arkkitehtonisista saavutuksista, ja vaikka sitä ei vastoin vanhaa uskomusta voikaan nähdä kuusta, Kiinan muurin tulisi ehdottomasti sisältyä kaikkien Kiinan-matkaajien ohjelmaan.

Kuinka pitkä Kiinan muuri on?

Kiinan muuri on pituudeltaan 21196 km ja siten maailman pisin muuri.

Pitkä muuri koostuu useista yksittäisistä muureista, jotka rakennettiin eri dynastioiden aikana ja jotka kulkevat samansuuntaisesti tai osittain rinnakkain.

Nykyisin Kiinan muurina tunnettu muurin osa rakennettiin Ming-dynastian aikaan (1368-1644). Alun perin muuri arvioitiin runsaan 6000 km pituiseksi, mutta muurin viralliseksi pituudeksi on sittemmin ilmoitettu 8851,8 kilometriä.

Rakennetun muurin lisäksi 8851,8 kilometriin kuuluu myös taisteluhautoja sekä luonnollisia esteitä, kuten jokia ja jyrkkiä kukkuloita. Näiden lisäksi matkan varrella on lukuisia vartiotorneja, majakoita, linnoituksia ja muita raunioita. Itse muuri on rakennettu kivestä ja savesta, ja se on korkeudeltaan jopa 12 metriä ja leveydeltään 10 metriä. Muurin koko kuitenkin vaihtelee suuresti.

Ming-dynastian ajalta peräisin oleva Kiinan muurin osuus ulottuu Gansun maakunnassa sijaitsevasta Juyongguanin kaupungista Hushaniin, joka sijaitsee Liaoningin maakunnassa Pohjois-Korean rajan tuntumassa.

Suuri osa alkuperäisestä Ming-dynastian aikaisesta muurista on ikävä kyllä vuosien saatossa tuhoutunut.

Kiinan muurin historia

Kiinan muuri

Kiinan muuri rakennettiin puolustusjärjestelmäksi pohjoisesta tulevia vihollisia vastaan.

Tänä päivänä muurilla on enää symbolinen merkitys, joka muistuttaa Kiinan historiasta ja entisaikojen saavutuksista.

Kiinan muuri on erinomainen esimerkki Kiinan muinaisten sivilisaatioiden edistyneestä insinööritaidosta. Muinaiset kiinalaiset kunnostautuivat etenkin sotilasarkkitehtuurin ja teknologian saralla.

Milloin muuri rakennettiin?

Kiinan muuria rakennettiin lähes 2000 vuoden ajan, vuodesta 220 eaa. aina vuoteen 1633 jaa.

Muuri rakennettiin vaiheittain eri dynastioiden ollessa vallassa.

Joidenkin lähteiden mukaan rakentaminen aloitettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 770 eaa. Asiantuntijat ovat kuitenkin laajalti yksimielisiä siitä, että muurin viralliset rakennustyöt alkoivat vuonna 220 eaa. Qin-dynastian aikana (221 eaa. – 206 eaa.). Noustuaan valtaan keisari Qin Shi Huang määräsi muurin erilliset osuudet yhdistettäväksi yhdeksi pitkäksi muuriksi.

Muurin viimeinen osuus rakennettiin Ming-dynastian aikana (1368-1644).

Miksi muuri rakennettiin?

Keisari Qin Shi Huangin tarkoituksena oli luoda yhtenäinen puolustusjärjestelmä suojaksi pohjoisesta tulevien paimentolaiskansojen hyökkäyksiä vastaan.

Tähän aikaan muurin ensisijainen tehtävä oli vihollisten torjuminen.

Han-dynastian aikana (206 eaa. – 220 jaa.) muuria jatkettiin länteen päin suojaamaan Silkkitietä pitkin kulkevia kauppiaita.

Tänä päivänä jäljellä olevan muurin osuuden rakennustyöt alkoivat vuonna 1471 Ming-dynastian valtakaudella. Myös tämän uudemman muurin tarkoitus oli maan rajojen puolustaminen.

Kiinan muuri toimi kuitenkin enemmän psykologisena esteenä ja Kiinan vallan symbolina kuin konkreettisena esteenä valloittajille, missä tarkoituksessa se alun perin rakennettiin.

Ming-dynastian päätyttyä muurin rakentamista tai kunnossapitoa ei katsottu enää tarpeelliseksi. Luonnollisen eroosion ja ihmisen toiminnan vaikutuksesta muuri pääsi rappeutumaan, kunnes sen restaurointi aloitettiin 1900-luvulla.

Haluatko vierailla Kiinan muurilla?

Kiinan muuri

Kiinan muurilla käy vuosittain miljoonia turisteja. On helppo ymmärtää, miksi muuri houkuttelee niin paljon vierailijoita. Kilometrien pituudelta pitkin luonnonkaunista vuoristoa kiemurteleva muuri on vaikuttava näky.

Kiinan muurin restauroiduilla osuuksilla on mahdollista vierailla monissa eri paikoissa. Parhaiten säilyneet ja turistien keskuudessa suosituimmat osuudet sijaitsevat lähellä Pekingiä.

Mutianyu on yksi muurin parhaiten säilyneistä osista, jossa kuitenkin käy vähemmän vierailijoita.
Täällä muuri kiemurtelee pitkin vuorenharjannetta, ja ylös pääsee joko kävelemällä tai köysirataa pitkin gondolihissillä. Muurilta avautuvat maisemat ovat henkeäsalpaavan kauniita.

Onko sinulla kysyttävää?

Tutustu valikoimassamme oleviin Kiinan-matkoihin ja ota yhteyttä matkailuneuvojiimme, jos sinulla on kysyttävää matkoista tai tarvitset apua juuri sinulle parhaiten sopivan matkan valinnassa.

TourCompass – Turistista matkalaiseksi